downlight led

Äntligen är min sida igång och nu ska det bloggas aktivt framöver är det tänkt. Idag har jag spenderat hela dagen med att montera upp ny belysning i huset. Jag hade aldrig en möjlighet att få detta genomfört i början på semestern och tvingades hela tiden att flytta fram dessa planer. Men idag kom äntligen lamporna och naturligtvis valde jag led ljuskällor. Det finns många fördelar med led då de är helt fria från farligt kvicksilver vilket gör dom miljövänliga. Även om man inte bryr sig mycket om naturen så är det ett stort plus i kanten att slippa oroa sig för detta om lampan går sönder.

Downlight hittade jag hos Svealight

Jag letade länge runt på nätet efter snygga downlight utan några resultat, men jag gav inte upp. Till slut hittade jag till en webbsida som heter Svealight och som erbjöd exakt de lampor jag ville ha. Jag valde att köpa 10 st downlight och mestadels av lamporna monterade jag upp i entrén. Jag läste på väldigt mycket innan jag tog detta beslut och lärde mig därför ett och annat om led belysning. Jag tänkte dela med mig av några punkter som jag tycker att alla bör känna till.

Fördelar med downlight som har LED som ljuskälla:

  • Innehåller inget kvicksilver (eller andra farliga metaller)
  • Avger ett bättre ljus än vanliga lampor och även CFL (lågenergi)
  • Är enkla att montera om man är lite händig
  • Sänker den totala energiförbrukning med över 70%
  • Betalar sig tillbaka inom 2-3 år

Som ni märker så finns det en mängs fördelar med led downlights. Se till att välja led i butiken när ni köper er belysning oavsett om det är en plafond, strålkastare eller downlight.

Strålkastare med rörelsevakt till carporten

Jag satte även upp en ny lampa vid min carport, jag tänkte att det är lika bra att passa på när jag ändå håller på att byta ut delar av min belysning. Tidigare satt en halogen strålkastare på 350W som lyste väldigt bra men som nyligen gick sönder av okänd anledning. Jag valde därför en led strålkastare 230V lampa på blyga 50W som ersättare, lampan handlade jag hos Ljusgiganten där jag brukar handla pannlampor med jämna mellanrum. Resultatet blev faktiskt över förväntan, jag trodde inte att en led strålkastare med bara 50W skulle räcka något vidare, men ack så fel jag hade. Jag var till en början innepå att välja en billig 12v lampa med 230V konverterare för att spara ett par kronor, s.k led arbetsbelysning som används primärt som platsbelysning eller på olika typer av fordon. Men denna gång tänkte jag inte vara dumsnål och det ångrar jag inte med facit i hand!